Dresajul cu clicker-ul (clicker training)

Ce este dresajul cu clicker-ul?

Dresajul cu clicker-ul este o descoperire in urma unui studiu elaborat de catre Karen Pryor. Cercetarile au aratat ca orice fiinta vie, fie ea caine, cal papagal, delfin, inclusiv omul, este mult mai incantata sa invete si sa repete actiuni care vin in concordanta cu propriile dorinte si nevoi.  Prin recompensarea continua a comportamentelor pe care le dorim, oferite de animalul nostru, incurajam repetarea lor. Dresajul cu clicker-ul este in consecinta un sistem de modelare bazat pe stimulare sau intarire pozitiva.

De ce este acest sistem de dresaj, eficient?

Cainii dresati astfel, isi amintesc comportamente chiar si dupa trecerea mai multor ani si asta deoarece asocierile dintre acele comportamente si consecintele in urma adoptarii acelor comportamente, au fost placute.

Clicker-ul

Clicker-ul este un instrument folosit in aceasta tehnica de dresaj. Acesta are un sunet distinct, unic, cu ajutorul caruia se puncteaza, se marcheaza comportamentul dorit de catre dresor.

De ce este preferat in locul unui cuvant?

Clicker-ul are acelasi sunet plat de fiecare data si aceeasi semnificatie. Vocea folosita pentru incurajare, poate varia ca intensitate, ton, etc si astfel poate crea confuzia cainelui vis a vis de ceea ce se doreste de la el.

Cum functioneaza?

Cainele isi doreste ca aceasta experienta placuta sa se repete, repeta din nou comportamentul in urma caruia a auzit sunetul clicker-ului, cel care aduce mereu cate un beneficiu.

De ce foloseste un dresor, sistemul cu clicker-ul?

Prin dresajul cu clicker-ul, dresorul castiga increderea, atasamentul si cooperarea cainelui in procesul de invatare, de educatie.