Clicker training-despre o metoda extraordinara

Clicker training si de unde este aceasta metoda

Dresajul cu clicker-ul este o descoperire in urma unui studiu elaborat de catre Karen Pryor. Aceasta este  considerata pe drept „parintele clicker training-ului”. Cercetarile au aratat ca orice fiinta vie, fie ea caine, cal papagal, delfin, inclusiv omul, este mult mai incantata sa invete si sa repete actiuni care vin in concordanta cu propriile dorinte si nevoi. Cel care foloseste acest intrument( clicker-ul) se bazeaza pe un timing conform caruia poate marca un comportament adecvat, oferit de animalul cu care lucreaza. Aceste comportamente si marcarea lor ca atare prin intermediul clicker-ului, preced acele consecinte pozitive pe care cainele le anticipeaza si si le doreste.  Prin recompensarea continua a comportamentelor pe care le dorim, oferite de animalul nostru, incurajam repetarea lor. Dresajul cu clicker-ul este in consecinta un sistem de modelare bazat pe stimulare sau intarire pozitiva.

De ce este acest sistem de dresaj, eficient?

Cum functioneaza clicker training?

Sa ne gandim un pic… Cand un animal declanseaza inmodintentionat un comportament care stie ca ii aduce un avantaj (o recompensa), consecinta dorita, el invata intr-un mod numit conditionare operanta. Este stiut faptul ca animalele ca si oamenii dealtfel, fac socieri. Asocieri cu o actiune, un loc, o persoana sau un obiect, cu ceea ce aduce acesta, o consecinta, fie ea placuta sau neplacuta. Interesant este faptul ca dresajul cu clicker-ul, se foloseste initial de conditionarea clasica si destul de rapid aceasta se transforma in conditionare operanta.

Diferenta dintre animalele care sunt dresate prin conditionarea operanta si cele invatate prin conditionarea clasica este ca primele adopta comportamente orientate catre un scop (bazate pe motivatie). Diferenta, dealtfel, dintre cele doua categorii de animale numite mai sus, este ca cele dresate cu clicker-ul si conditionate operant, incearca sa invete noi comportamente. Cainii dresati astfel, isi amintesc comportamente chiar si dupa trecerea mai multor ani. Aceasta se datoreaza faptului ca  asocierile dintre acele comportamente si consecintele in urma adoptarii acelor comportamente, au fost placute.

Un caine este mai preocupat sa retina, sa-si insuseasca comportamentele ce au avut rezultate placute. Evita pe cat posibil situatiile in care  anumite comportamente  au rezultat in ceva neplacut.

Clicker-ul

Clicker-ul este un instrument folosit in aceasta tehnica de dresaj. Acesta are un sunet distinct, unic, cu ajutorul caruia se puncteaza, se marcheaza comportamentul dorit de catre dresor. Cu alte cuvinte clicker-ul poate fi numit Marcator de comportament. Cu ajutorul clicker-ului, se anunta cainele care comportament va fi recompensat si aceasta informatie este comunicata prin acest sunet al clicker-ului, sunet care este declansat in momentul in care comportamentul dorit, apare. Apoi inevitabil recompensa apare.

De ce este preferat in locul unui cuvant?

De ce clicker training si de ce clicker-ul?

Un click este mult mai puternic decat un cuvant spus deoarece nu este un sunet auzit de catre caine in alte circumstante. Acest click inseamna un singur lucru: inseamna recompense si nimic altceva. Cuvantul spus poate varia ca tonalitate, poate fi folosit intamplator si in alte imprejurari decat la dresaj. In consecinta, acest cuvant, ca marker, se pierde in multitudinea de cuvinte si isi pierde semnificatia. Acesta poate exprima diferite emotii si poate avea intelesuri diferite de fiecare data cand e folosit. Clicker-ul are acelasi sunet plat de fiecare data si aceeasi semnificatie.

Cum functioneaza?

Dresorul da click in momentul in care comportamentul apare: de exemplu, cainele se aseaza, dresorul da click.  Asa cum spunea Karen Pryor, fondatoarea dresajului cu clicker-ul, click-ul este ca si cum ai face o poza comportamentului. Comportamentul pe care dresorul vrea sa il incurajeze il „prinde in poza”  apoi asociaza acel moment cu ceva ce cainelui ii place. Ceea ce prefera cainele poate fi o bucata de mancare, joaca sau obiectele favorite . Cat de curand cainele asociaza sunetul clicker-ului cu recompense, cu ceea ce se intampla placut, dupa. Deoarece cainele isi doreste ca aceasta experienta placuta sa se repete, ofera din nou comportamentul in urma caruia a auzit sunetul clicker-ului.

De ce foloseste un dresor, sistemul cu clicker-ul?

Clicker training vs Metode vechi

Prin metodele vechi, bazate pe descurajarea unui comportament prin pedeapsa, se deterioreaza in mod vizibil relatia dintre om si caine. Increderea cainelui in dresor sau in cel care il invata, fie el si stapanul, incepe sa se slabeasca, in unele cazuri pana la disparitie. Prin dresajul cu clicker-ul, dresorul castiga increderea, atasamentul si cooperarea cainelui in procesul de invatare, de educatie.

mm

Posted by
Catalin Cornea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *